Caol Ila
1846-ban Hector Henderson egy távoli és gyönyörű helyet választott szeszfőzdéje megépítéséhez az Islay-szoros partján, ahonnan rálátás nyílik Jura hegyeire. A mai napig kézművesek folytatják az általa megkezdett hagyományos malátawhisky-készítési módszereket, hogy a Caol Ila malátawhisky jellegzetes minősége mindig jelen legyen. A felhasznált árpát helyben, Port Ellenben malátázzák, a tiszta forrásvíz pedig a közeli Loch Nam Burn mészkövéből tör fel, majd a tengerbe ömlik Caol Ilánál.
A "Cull Eela" kiejtésű név az Islay-szoros gael neve, amely elválasztja a szigetet Jurától. Sokak számára a szeszfőzde nevének kiejtése éppoly távoli, mint annak elhelyezkedése a zord keleti parton, ahol a 19. század óta rejtve maradt. Akárhogy is mondjuk, az itt generációk óta készített finom, füstös whisky megér egy felfedezést.